top of page
Yazarın fotoğrafıYunus YALIN

Sosyal Mesafe Arttıkça Dijital Eğitim Büyüyor

Güncelleme tarihi: 15 Ara 2023


Haber: Bloomberg Businessweek


Pandemiyle beraber büyümesi daha da hızlanan uzaktan eğitim sektörünün globalde 2026 itibarıyla 372 milyar dolara ulaşması öngörülüyor.


Dijital çağda yaşanan gelişmelerin hayatın farklı kesimlerini nasıl etkilediği ve şekillendirdiği üzerine pek çok araştırma yapılıyor, öngörülerde bulunuluyor. Şüphesiz ki teknolojinin en çok etkilediği alanlardan biri de eğitim. Teknolojinin getirdiği olanaklarla birlikte artık eğitimin sadece sınıfların içinde değil, uzaktan da yapılabilir hale gelmesi ve bunun getirdiği avantajlar pek çok fırsat yaratıyor. Bunun yanında, pandeminin de uzaktan eğitim kullanımın kaçınılmaz bir şekilde hızlandırdığını unutmamak lazım.


Türkiye'de 1999 yılında bir girişim olarak kurulan uzaktan eğitim şirketi Enocta'nın CEO'su Ahmet Hançer, uzaktan eğitimin bir yöntem olduğunu unutmamak gerektiğini vurguluyor ve şöyle devam ediyor: "Bu bağlamda okulların yerini alacağı düşünülemez. Ancak önümüzdeki dönemde, yani pandemi sonrasında tüm eğitim dünyasında eğitim teknolojilerinin daha fazla yer alacağı bir gerçek." Eğitim ve gelişimde dijital dönüşümün pandemiden bağımsız olarak zaten gerçekleşmeye başladığını aktaran Hançer, kimi zaman tamamen sınıf içi eğitim yerine, kimi zamansa karma kurgularla uzaktan eğitim uygulamalarının artarak devam edeceğini düşünüyor.


Hançer'in bu öngörüsünü rakamlar da destekli yor. Sektör analiz şirketi Statista'nın verilerine göre 2019 yılı itibarıyla global online eğitim sektörünün 200 milyar dolar civarında olan büyüklüğünün 2026 yılında 372 milyar dolara ulaşması öngörülüyor. Araştırma şirketi Ken Resarch'e göre ise Türkiye'deki online eğitim sektörünün büyüklüğünün 2023 yılında 200 milyon dolar olması bekleniyor.


Tabii eğitim denildiğinde sadece okullarda verilen akademik eğitimi düşünmemek lazım. İş dünyası da özellikle son yıllarda çalışanların eğitimine çok önem veriyor. Çünkü eskiden kariyerine başlayan bir kişi yeni bir beceri kazanmasına gerek kalmadan emekli olabilirken günümüzde çalışanların sürekli kendilerini yenilemeleri gerekiyor. Örneğin Enocta, kurumsal eğitim ve gelişim dünyasında 400'den fazla kurum ve 3 milyondan fazla kurum çalışanına e-eğitim hizmeti veriyor. Enocta Gelişim Kataloğu'nda 3 bin 300'den fazla hazır eğitim bulunuyor. Bu kapsamda çalışanların teknik ve mesleki konulardan yet kinlik gelişimine, liderlikten dijital çağ becerilerine kadar yüzlerce konuda eğitim ve gelişimine destek sağlanıyor. Bunun yanında, kullanıcılara yabancı dil, IT eğitimleri ile online pekiştirme ve oyun uygulamaları da sunulurken kurumların ihtiyaçlarına özel herhangi bir konuda eğitim de tasarlanabiliyor. Tüm bu eğitimler akademisyenler ve kurumsal dünyanın deneyimli danışmanları tarafından hazırlanıyor.


Ahmet Hançer, özellikle küçük, orta ve büyük ölçekteki kurumların, kamu kurumlarının, meslek örgütlerinin çalışanları ile STK çalışanları ve üyelerinin iletişime geçildiğini söylüyor. Eğitim ücretleri ise tamamen hizmetin kendisine, nasıl ve kaç kişiye sunulacağına göre değişiyor. Kurum çalışan sayısı, kurumun ihtiyacı olan teknoloji ve sunmak istediği eğitim içeriklerine göre ücretler belirleniyor.


Öğrenciler ve çalışanların sayısı düşünüldüğünde milyonlarca kişi tarafından kullanılan uzaktan eğitimin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için sağlam bir altyapıya ihtiyaç var. 20 yılı aşkın bir süredir uzaktan eğitim altyapıları üzerinde çalışan Türk şirketi Advancity'nin CEO'su Cem Atacık, Ar-Ge ekipleri tarafından geliştirilen yazılımlarına anaokulları, ilkokullar, ortaokullar, liseler, üniversiteler, özel kurumlar, devlet kurumları, belediyeler, sivil toplum kuruluşlarından talep geldiğini aktarıyor. Advancity, şu anda 70'ten fazlası üniversite olmak üzere yüzlerce kuruma hizmet veriyor.


Şirketin sunduğu hizmetlerin başında yüz yüze eğitimi online ortama taşıyan canlı sanal sınıf uygulaması Sınıf365 (Perculus) geliyor. Sınıf365 (Perculus), Advancity'nin 2005 yılından beri aşama aşama geliştirdiği bir sanal sınıf platformu. Bir sınıfta mevcut olan tüm etkileşim unsurları bu yazılım ile online ortama taşınabiliyor. Yazılım, başta üniversiteler olmak üzere ilköğretim okulları, özel eğitim kurumları ve şirket içi eğitimler için kullanılıyor. Sınıf365 (Perculus) ile video görüşme, sesli ve yazılı iletişim, ortak yazı tahtası, çizim araçları, anketler gibi etkileşim araçlarının yanında online sınav düzenleyebilme imkanı da sunuluyor. Atacık'ın verdiği bilgiye göre, öğret: menlerin önceden oluşturduğu ders materyallerini yükleyerek öğrencilerin ister ders anında ister daha sonra inceleyebilmesine olanak veren ürünün kullanımında pandemi döneminde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla 100 kati aşan artışlar olmuş. Ekim ayında üniversitelerin açılmasıyla da kullanım sayısındaki artışlar devam etmiş ve aktif kullanıcı sayısı 5 milyona yaklaşmış.


Advancity'nin bir başka çözümü ise akademik öğrenim yönetim sistemi Eğitim365 (ALMS) platformu. Bu platform, okul-eğitmen-öğrenci arasındaki tüm iletişimin yönetimi, e-ders, ödevlendirme, online sınav ve çeşitli etkileşim araçları (anket, forum, doküman paylaşımı vs.) gibi temel özellikleri içeriyor. Sene başlarında çok baş ağrıtan ders programlarım oluşturmayı kolaylaştıran Ders Planlayıcı ve sınavların sınıf, katılımcı listelerini planlayan, kişiye özel sınav kitapçıklarını ve cevap anahtarlarını oluşturan Sınav Yönetim Sistemi de şirketin geliştirdiği uygulamalar arasında yer alıyor. Atacık, yakında tüm bu çözümleri tek bir çatı altında toparladıkları yeni bir markayı sunacakları bilgisini paylaşıyor.


Bu ürünlerin ücretlendirmesi ise kullanıcı bazı ve esnek oluyor. Kullanılacak modül sayısı ve kullanıcı sayısına göre fiyatlar değişkenlik gösteriyor. Bununla beraber Atacık, genel olarak uzaktan eğitimde kişi başına maliyetin yüz yüze eğitimin çok altında olduğunu belirtiyor.


Ürünlere talebin giderek arttığını ve yaşanan teknolojik gelişmelerle birlikte yıllardır hayalini kurdukları dijital kampüsleri hayata geçirme aşamasına gelindiğini belirten Atacık, "Uzaktan eğitim, teknoloji ve dijital içerikler yardımıyla eğitimin daha etkin ve yaygın olmasını sağlıyor ve Türkiye için hayati bir önem taşıyor. Çünkü eğitmemiz gereken çok büyük bir nüfus ve kazanmamız gereken çok sayıda beceri var" diyor.


Atacık'a göre pandemiden sonra hayatın normale döneceği günlerde de artık eğitim eskisinden farklı olacak. Ancak uzaktan eğitim yöntemi yüz yüze eğitimin yerini almayacak. "Biz uzaktan eğitimi yüz yüze eğitime muazzam destek sunan bir araç olarak görüyoruz. Dijitalleşmenin daha da gelişmesi, altyapının daha stabil hale gelmesi, mobil ve sabit bilgisayarlara daha geniş bir kesimin ulaşmasının sağlanmasından sonra, uzaktan eğitimin fırsat eşitliğini çok daha fazla destekler hale geleceğini öngörüyoruz" diyor Atacık.


Advancity bu vizyonu ve hedefleri doğrultusunda Enocta ile 2017'de bir ortaklığa gitti. Bu kapsamda uzaktan eğitimin kurumsal firmalar tarafındaki çalışmalarını Enocta, akademik öğretim tarafındakileri ise Advancity yürütüyor. Atacık, “Enocta'nın içerikleri olduğu gibi Advancity'nin de içerikleri mevcut. Talep doğrultusunda Enocta'dan içerik tedariki de yapabiliyoruz. Advancity olarak yeni içerik çalışmaları yaparken Enocta'nın birikiminden çok yararlanıyoruz" diyor. - Deniz Türsen


SÖZÜN ÖZÜ: Uzaktan eğitimin yüz yüze eğitimin yerini alacağı pek öngörülmese de bu alan pandeminin de etkisiyle hızla büyümeye devam ediyor.


13 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page