top of page
Yazarın fotoğrafıYunus YALIN

Eğitim Teknolojisi Işığında İhtiyaçlar ve Beklentiler

Güncelleme tarihi: 16 Ara 2023


Düzenleyen: Advancity – Eğitim Teknoloğu – Yunus YALIN

Kaynak: 2022 EDUCAUSE Horizon Report® Teaching and Learning Edition


Eğitim ve eğitim teknolojileri gün geçtikçe farklılaşıyor ve gelişiyor. Bu gelişmeler insanlarda farklı düşünce ve tepkilere yol açıyor. Örneğin bilgiye erişimimiz hızlandıkça yeni şeyler merak edip araştırma yapma ve bilgi okur yazarlığı konusunda azalmalar yaşanıyor. Yüksek öğretimin gelecek trendlerinde yer alan maddelere gelecekte daha detaylı değindiğimizde eğitimin teknolojik gelişimi ve bu durumun insanların öğrenme biçimlerine etkisini öğrenmiş olacağız.


Covid-19 pandemisi ile beraber insanların tüm hayatını evden idare etmeye çalıştığı bir zamandan geçildi. Bu durumdan en çok etkilenen sektörün eğitim sektörü olduğunu söylemek yanlış olmaz. İhtiyaçlar ışığında eğitimin uzaktan gerçekleşmesi ile birlikte tüm dengeler değişti. Teknolojik araç gereçler bir lüks olmaktan çıkarak ihtiyaç haline geldi. Şimdilerde bu süreç tamamen normale dönmeye başlasa da etkileri devam ediyor. Bu açıdan gelecekte yüksek öğretim kurumlarından daha fazla ve etkili faaliyetler gerçekleştirmeleri beklenecektir.


Yüksek öğretim kurumlarının benimsedikleri öğretme ve öğrenme uygulamaları, birçok yönden parçası oldukları daha geniş çevrelerin ürünleridir. Eğitim anlayışı; tarihin bir noktasında bir veya birden fazla toplulukla birlikte yaşayan, belirli bir kültürel fikir, norm ve kaynak karışımını paylaşan insanların deneyimlerinden oluşur. O halde, bu toplulukları ve uygulamalarının geleceklerini haritalamak, küresel toplumumuzda meydana gelen ve yüksek öğretimi çeşitli açılardan derin bir şekillerde etkileyebilecek daha büyük sosyal, ekonomik ve diğer değişimlere dikkat etmemizi gerektiriyor.


İhtiyaç ve beklenti analizi oluşturulurken, değişen küresel manzaraya kapsamlı bir bakış açısı sunulmasını sağlamak için panelistlerden beş kategorideki eğilimleri belirlemeleri istendi. Kategoriler sosyal, teknolojik, ekonomik, çevresel ve politik olarak belirlendi.


COVID-19 pandemisi, geçen yılki tartışmalarda olduğu gibi bu yılki trendlerle ilgili panelistlerin tartışmalarının, değişmez bir özelliği olmaya devam etti. Pandemi ile birlikte paylaştığımız deneyimlerden iki yıl sonra bile, kurumların benimsediği öğrenme araçları ve modellerinden, değişen ihtiyaç ve beklentilere kadar birçok trend, yükseköğretimin potansiyel geleceğini şekillendiriyor gibi görünüyor. Son iki yılda ortaya çıkan pandemi ve diğer birçok nedenden dolayı mevcutta veya gelecekte doğabilecek işgücü, sosyal, ekonomik, politik ve davranış biçimleri göz önünde bulundurulduğunda, yüksek öğrenim muhtemelen bir daha asla eskisi gibi olmayacaktır.


Araştırmanın sonucuna etkileyen yegane durum sadece covid-19 pandemisi ile alakalı olmayabilir. Araştırmacılar vardıkları sonuçların covid-19 pandemisinden bağımsız gelişen sonuçlar olabileceği konusunda hemfikir oldular. Büyük veri ve analitik yeteneklere artan ihtiyaç, yükseköğretim içinde birkaç yıldır ortak ihtiyaçlar arasında yer alıyor. Büyük veri işleyiciliği kurumsal planlama ve karar verme açısından önemi kat ve kat artan bir noktaya doğru ilerlemektedir. Çevreyi korumaya yönelik artan ihtiyaçlarımız ve gelişen standartlarımızla birlikte değişen fiziksel iklim sürdürülebilirlik açısından doğal kaynakların iyi koruyucuları olma konusunda kolejlere ve üniversitelere artan bir sorumluluk yükleyecektir.


Araştırmanın tamamı Delphi metodolojisi geleneğine uygun olarak uzman panelistler tarafından sağlanan tartışmalara ve girdilere dayanmaktadır. Eğilimlerin her biri; sunum için panelistlerin girdilerini organize etme ve sentezleme çalışmalarının yanı sıra, “EDUCAUSE Horizon Report” personelinin etkisi olmaksızın panelistler tarafından belirlenmiş ve oylanmıştır. Trendlerin her biri, bu kadar kısa bir özette yeterince ele alınabilecek kurum türleri ve dünyanın bölgeleri arasında çok daha fazla karmaşıklık ve değişkenlik gösterebilir.


Çoğu Güney Amerika, Avrupa, Asya, Avustralya ve Afrika dahil olmak üzere Amerika Birleşik Devletleri dışındaki toplulukları temsil eden uzman panelistler, eğilimlerin küresel ortamlarda kurumları nasıl farklı şekilde etkilediğini gerçek anlamıyla rutin olarak yansıttı. Mümkün olduğu kadar bu değişkenliği açıklamaya çalıştık, ancak okuyucu kesinlikle bu düşünceleri daha da genişletecek ek deneyimler ve bağlamlar oluşturacaktır.


Sosyal

  • Karma ve Çevrimiçi Öğrenme

  • Beceriye Dayalı Öğrenme

  • Uzaktan çalışma

Teknolojik

  • Analitiği ve Büyük Veriyi Öğrenmek

  • Öğretim Yöntemlerini (Yeniden) Tanımlama

  • Siber güvenlik

Ekonomik

  • Üniversite Derecelerinin Maliyeti ve Değeri

  • Dijital Ekonomi

  • Mali Açıklar

Çevre

  • Fiziki Kampüs Yapıları

  • Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinde Artış

  • Gezegen Sağlığı

Siyasi

  • Yüksek Öğrenimde Belirsizliği Tetikleyen Siyasi İstikrarsızlık

  • Pedagojiyi Etkileyen Siyasi İdeoloji

  • Kamu Finansmanında Azalma

46 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

תגובות


bottom of page