top of page
Yazarın fotoğrafıYunus YALIN

Bloomberg Businessweek Advancity Röportajı

Güncelleme tarihi: 15 Ara 2023


Röportaj: Bloomberg Businessweek

Yanıtlanma Tarihi: 21 Ekim 2020


1. Sunduğunuz hizmetlerden bahsedebilir misiniz?

20 yılı aşkın bir süredir uzaktan eğitim altyapıları üzerinde çalışan bir firma olarak çözümlerimizin tamamen kendi Ar-Ge ekibimiz tarafından geliştirildiğini ve yerli üretim belgesi aldığımızı belirterek başlayalım.


Uzaktan eğitim çok geniş bir alan. Farklı kullanım amaçlarına göre çok farklı özellikleri geliştirip kullanıcılara sunmanız gerekiyor. Biz bu noktada odağımıza Üniversiteleri alarak ilerlemenin doğru olacağına inandık ve bugün 70’den fazla Üniversitenin tercihi konumuna gelerek, dünya devi denebilecek markalar arasından sıyrılarak bu pazarın lideri olduk. Okulların isteklerine göre ürünlerimizi sürekli geliştirerek, kimi yerde onların geliştirmesi için açık kaynak kodlu yazılımlarımızla özgürlüklerini destekleyerek, güvenlerini kazanarak bu başarıyı elde ettik. Bu noktada, hem okullarımıza müteşekkiriz hem de kendimizle gurur duyuyoruz. Sunduğumuz hizmetlerin en başında yüzyüze eğitimi online ortama taşıyan canlı sanal sınıf uygulamamız Sınıf365 (Perculus) geliyor.


Bu uygulamamızın yanında geliştirmiş olduğumuz Akademik Öğrenim Yönetim Sistemi olan Eğitim365 (Üniversite - ALMS) platformumuz var. Bu platform ile okul-eğitmen-öğrenci arasındaki tüm iletişimin yönetiminden, e-ders, ödevlendirme, online sınav ve çeşitli etkileşim araçları (anket, forum, doküman paylaşımı vs) gibi bir dijital kampüs yaratmak için gerekli temel özellikleri içeren bir çözüm sunuluyor.


Sene başlarında çok baş ağrıtan ders programlarını oluşturmayı kolaylaştıran Ders Planlayıcı ve ayrıca sınavların sınıf, katılımcı ve belletmen listelerini planlayan, kişiye özel sınav kitapçıklarını ve cevap anahtarlarını oluşturan Sınav Yönetim Sistemi uygulamalarımız var.


Hazır E-ders ve soru bankaları (Dijital içerik), Video portal çözümleri, Dijital Sertifikasyon gibi daha pek çok hizmetimiz var ki bunların hepsi bizim yeni nesil dijital kampüsler inşa etme vizyonumuz kapsamında tüm eğitim kurumlarının ihtiyacı olduğuna inandığımız çözümler.


Kısa bir zaman önce, İlköğretim okullarına yönelik özelleştirilmiş çözümlerimizi de Eğitim365 (K12 - İkampüs) markamız ile sunmaya başladık. Uzaktan eğitim alanında çözüm kapsamımız gerçekten çok geniş. Yakın zamanda tüm bu çözümleri tek bir çatı altında toparladığımız yeni bir markamızı da sunacağız.


2. Geliştirdiğiniz yazılımlara en çok kimlerden talep geliyor? Okullar mı, özel şirketler mi?

Advancity'nin geliştirdiği yazılımlara; ana okulları, ilk okullar, orta okullar, liseler, üniversiteler, özel kurumlar, devlet kurumları, belediyeler, sivil toplum kuruluşlarından talep gelmektedir. Advancity şu anda, 70’ den fazlası üniversite olmak üzere, yüzlerce kuruma hizmet vermektedir.


3. Ürünleriniz arasında Sınıf365 (Perculus) adlı uzaktan eğitim sanal sınıf platformunu görüyorum. Bu yazılımdan bahsedebilir misiniz? Pandemi döneminde bu yazılıma ilgi arttı mı? Rakamlarla birlikte cevap verebilir misiniz?

Sınıf365 (Perculus), Advancity’nin 2005 yılından beri aşama aşama geliştirdiği Türkiye’nin en büyük sanal sınıf platformudur. Bir sınıfta mevcut olan tüm etkileşim unsurlarını online ortama taşıyan Sınıf365 (Perculus) başta üniversiteler olmak üzere, ilköğretim okulları, özel eğitim kurumları ve şirket içi eğitimler için çok önemli bir çözümdür. Video görüşme, Sesli ve yazılı iletişim, ortak yazı tahtası, çizim araçları, anketler gibi etkileşim araçları yanında online sınav düzenleyebilme imkanı da sunan Sınıf365 (Perculus), öğretmenlerin önceden oluşturduğu ders materyallerini yükleyerek ders anında senkron veya öğrencinin kendisinin daha sonra istediği zamanda, derste gibi asenkron olarak inceleyebilmesine imkan da sağlıyor. Popüler video konferans ürünlerine göre ekstra çok farklı özellikler barındıran Sınıf365 (Perculus)’un odağı tamamen eğitimdir.


Bu yılın Mart ayında başlayan Pandemi döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre orta öğretimde Sınıf365 (Perculus) kullanımında yüz katı aşan artışlar oldu. Ekim ayında üniversitelerin açılması ile kullanım artışları devam edip aktif kullanıcı sayımız 5 milyona yaklaştı.


4. Pandemiyle beraber ilginin arttığı başka ürünleriniz varsa bunlardan da bahsedebilir misiniz?

Sınıf 365 (Perculus)’un yanı sıra özellikle Eğitim365 (Üniversite - ALMS) öğretim yönetim sistemimize yönelik talep artışı dikkat çekici. Eğitim365 (K12 - İkampüs) okul yönetim sistemimiz de ana, ilk, orta, lise düzeyinde okullardan ve belediyelerden yüksek talep alıyor. Bir de dijital içerik konusunda büyük bir ihtiyaç var. Bu konuda da çok farklı ve kaliteli bir çözüm geliştiriyoruz. Çalışmamız şimdiden yüksek ilgi görüyor.


Yaşanan gelişmeler bizim yıllardır hayalini kurduğumuz dijital kampüslerin hayata geçirilme aşamasına geldiğimizi gösteriyor. Bir kampüsün işletilebilmesi için gerekli olan ne varsa şu anda Advancity’de bulunuyor.


5. Uzaktan eğitim dijitalleşmeyle birlikte giderek daha çok hayatın bir gerçeği olmaya başladı. Siz de uzun yıllardır bu konuda faaliyet gösteren bir firma olarak uzaktan eğitimin geleceğini nasıl görüyorsunuz? Gelecekte bir gün okulların yerini alabilir mi uzaktan eğitim?

Uzaktan eğitim, teknoloji ve dijital içerikler yardımıyla eğitimin daha etkin ve yaygın olmasını sağlıyor. ve Türkiye için hayati bir önem taşıyor. Çünkü eğitmemiz gereken çok geniş bir nüfus ve kazanmamız gereken çok sayıda beceri var.


Uzaktan eğitim önümüzdeki dönemde daha da artacak. Hayatın normale döneceği günlerde de artık eğitim eskisinden farklı olacak. Ancak bu eğitim yönteminin yüz yüze eğitimin yerini alacağını düşünmüyoruz. Biz uzaktan eğitimi, yüz yüze eğitime muazzam destek sunan bir araç olarak görüyoruz. Dijitalleşmenin daha da gelişmesi, alt yapının daha stabil hale gelmesi, mobil ve sabit bilgisayarlara daha geniş bir kesimin ulaşmasının sağlanmasından sonra, uzaktan eğitimin fırsat eşitliğini çok daha fazla destekler hale dönüşeceğini öngörüyoruz. .


6. Enocta ile yaptığınız 2017’de başlayan ortaklığın ardından Enocta işin içerik tarafını siz de yazılım tarafını yükleniyorsunuz diyebilir miyiz?

Enocta Türkiye’nin köklü ve yerli e-öğrenme şirketidir. Enocta ile olan ortaklığımız yenilik yaratma konusunda iki şirkete de güç vermektedir..


Çok kabaca tarif etmemiz gerekirse iki şirket arasındaki ana ayrım şöyledir: Enocta uzaktan eğitimin kurumsal firmalar tarafında çalışmalarını yürütürken, Advancity uzaktan eğitimin akademik öğretim tarafında çalışmalarını yürütmektedir. Enocta'nın içerikleri olduğu gibi Advancity'nin de içerikleri mevcuttur. Talep doğrultusunda Enocta'dan içerik tedariği de yapabiliyoruz. Advancity olarak yeni içerik çalışmaları yaparken Enocta’nın birikiminden çok yararlanıyoruz.


7. Sunduğunuz ürünlerin ve hizmetlerin ücretlendirmesinden bahsedebilir misiniz?

Sunduğumuz ürünlerin ücretlendirmeleri kullanıcı bazlıdır ve esnektir. Kullanılacak modül sayısı ve kullanıcı sayısına göre fiyatlarımız değişkenlik göstermektedir. Ancak genel olarak, uzaktan eğitimde kişi başına maliyetin yüz yüze eğitimin çok altında olduğunu söylememiz mümkün.

17 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page